Mammoth Lakes via ghosttown Bodie en Yosemite naar Oakdale

Maandag 8 juni

Max. 80°F / 26.6°C
Min 33°F / 0.5°C
19399 mile

Vandaag zetten we de wekker op half acht, we hebben de tip gekregen om op tijd te vertrekken i.v.m. de weersvoorspelling.

Bij deze overnachting hoort een simpel ontbijt van koffie, thee, warme chocomel, vruchtensap, muffins en donuts. De muffins en donuts zijn mini, we nemen wat van allebei en eten dat buiten op. Dan pakken we de spullen in en na wat foto’s gemaakt te hebben vertrekken we.

De eerste stop van vandaag is de ghosttown Bodie. Rond kwart over elf komen we aan. We kunnen hier niet met de parkenpas in dus we betalen 5 dollar toegang per persoon en kopen nog een “self guide” boekje voor $2,-.

Dan gaan we het stadje in. Bodie is in de tijd van de goldrush opgericht (1861). In die tijd is er in dit gebied veel goud gevonden en kwamen mensen overal vandaan om rijk te worden. In korte tijd werden diverse complete steden opgericht. Wanneer de vondst van goud minder werd, vertrokken de mensen en lieten de stad helemaal verlaten achter. Grote delen vergingen door tijd en vandalisme. Een deel is blijven bestaan en in 1964 is er een State Park van gemaakt. De huizen worden niet gerestaureerd, maar er wordt wel voorkomen dat het nog verder vergaat. Het is nu open voor publiek en wordt onderhouden. We lopen (een deel van) de route en het is erg mooi. Je kunt hier mooie foto’s maken en dat doe ik dan ook. Na een deel van de stad te hebben gezien gaan we weer naar de auto en maken daar broodjes. Zodra we in de auto zitten begint het te regenen. We rijden naar Yosemity NP en hoe dichterbij we komen, hoe slechter het weer.

De Tiogapass is open en we gaan het park dus in. Het is ontzettend koud, nog maar 33 graden (bijna 0). Het hagelt en regent hard en er ligt overal sneeuw. Het is erg jammer dat we dit weer hebben, het park moet er prachtig uit zien met mooi weer. Het begint ook nog te onweren. Tussendoor is het even droog en stoppen we, maar het regent al snel weer. We hebben dan ook maar weinig foto’s van dit park.

Bijna aan het eind van het park staan wat sequoia’s, ontzettend grote en oude mammoetbomen. Je kunt er met de auto niet bijkomen, het is ongeveer 1 mile lopen. We lopen de heenweg naar beneden. Dat is nog wel te doen, de mensen die naar boven komen zijn allemaal flink aan het hijgen. We lopen door tot de eerste boom en maken foto’s. De grote (omgevallen) boom waar een tunnel in is gemaakt staat nog een stuk verder en daar gaan we niet heen. We moeten namelijk ook nog terug naar boven en het regent alweer.

Als we bijna bij de uitgang van het park zijn en denken op tijd bij een hotel te zijn, komen we bij een kruising waar heel veel mensen staan en een auto van een ranger met zwaailichten. Ik stap uit en kijk waarom iedereen hier staat. Een klein stukje van de weg af staat een blonde beer. Verderop zit nog een moederbeer met 2 kleintjes De blonde beer komt steeds dichter naar de weg en de ranger schakelt hulp in. Er komen nog 2 rangers en ze gaan met pistolen het veld in, in de richting van de beer. Er staat nog een vrouwelijke ranger bij mij in de buurt en ik praat even met haar. De blonde beer is geen kleintje van de moeder. Het is een kleintje van vorig jaar en haar moeder is doodgereden door een auto vorig jaar. De kleine beer is opgevangen in een speciaal opvanghuis en een poosje geleden opnieuw uitgezet. Ze komt nu te dichtbij de weg wat gevaarlijk is. Niet zozeer voor de mensen, er is hier nog nooit iemand aangevallen, als wel voor de beer zelf. Zodra ze te gewend raken aan mensen wordt het gevaarlijk. Ze kunnen dan of aangereden worden door auto’s, of ze worden agressief naar mensen toe. Zodra een beer iemand aanvalt, moet deze worden afgemaakt. Contact met mensen kost een beer dus vaak het leven.

De rangers proberen de beer weg te jagen door lawaai te maken en op hem te schieten met rubber balletjes of boonzakjes. Dat doet de beer pijn waardoor hij de link pijn-mensen legt en geen contact zal zoeken. De moeder met twee kleintjes zit er toevallig ook en voelt zich ook bedreigt. Ze stuurt haar kleintjes een boom in, jaagt dan de blonde beer een andere boom in en klimt zelf ook omhoog. Dan kunnen de rangers niks meer doen en rijden ze weer weg. De moeder komt al snel weer naar beneden, maar de drie anderen blijven zitten.

Uiteindelijk heb ik genoeg foto’s en rijden we verder, het park uit. We zien nog een hert van heel dichtbij en rijden dan nog ongeveer 1,5 uur door tot we in Oakdale aankomen. Daar gaan we wat eten en zoeken een hotel. We stoppen bij de Best Western Rama Inn en een kamer moet daar 89 dollar ex tax kosten. Als ik zeg dat we dat te duur vinden legt de vrouw uit dat alle hotels hier wat duurder zijn i.v.m. de uitloop van Yosemity.
Ze biedt dezelfde kamer aan voor $79.99 ex tax en dat doen we. Hierdoor merken we dat er goed te onderhandelen valt over de prijs van hotelkamers.

Hotel info: